Een tuinkantoor van OPUS pod

Begin 2021 begon het dan allemaal realiteit te worden. Na maanden van ontwikkeling en designen stroomden de eerste verzoeken binnen en kon de productie van onze tuinkantoren beginnen. Binnen enkele weken had de eerste OPUS pod eigenaresse haar eigen tuinkantoor. Nu, 2 jaar later, staan er al meer dan 100 OPUS pods door Nederland en België. Ben je benieuwd hoe ons productietraject er uit ziet? Lees gauw verder!

Prefab tuinkantoor in AmsterdamTuinkantoor Opus Pod - OverijsselTuinkantoor met toilet Amsterdam - tuinkantoor in zeelandTuinkantoor in FrieslandTuinkantoor met berging
1 / 6

Een tuinkantoor is een waardevolle aanvulling aan je woon- en leefruimte. Een extra ruimte in de tuin om fijn thuis te werken, maar eventueel ook multifunctioneel kan worden ingezet. Thuiswerken is sinds de corona pandemie niet meer weg te denken uit ons leven. Wij helpen je graag om de juiste invulling te geven aan deze nieuwe vorm van werken. Als je eenmaal een OPUS pod in de tuin hebt, kan je niet meer zonder. Vraag maar eens aan onze klanten! Of bekijk de projectpagina.

Benieuwd naar de voordelen van een tuinkantoor van OPUS – home office pods? Hier staan ze op een rijtje:

 • Multifunctioneel: Ondanks dat je vaak tuinkantoor voorbij zie komen kan je de ruimte voor verschillende uiteinden gebruiken. Denk aan een gastenverblijf in de tuin, poolhouse, chill-hok voor de kids of als praktijkruimte aan huis.
 • Snel geplaatst: Voordat je het weet staat je nieuwe kantoor in de tuin. Geen gedoe met wekenlang bouwvakkers in je tuin, gewoon binnen 1 dag geplaatst. Dan is het een kwestie van plug & play!
 • Duurzame kwaliteit: Wij streven niet alleen naar de beste kwaliteit maar ook naar duurzame kwaliteit. Er wordt samengewerkt met lokale ondernemers en materiaal dat jarenlang door weer en wind mee gaat.
 • Flexibel en op maat: Daar zijn we goed in! Wij denken graag mee en in oplossingen. Je bent bij ons aan het juiste adres voor een maatwerk pod. Liever standaard afmetingen, wij werken met afmetingen van 7,5 m² tot 27 m², voor elke tuin en toepassing!

Het ideale tuinkantoor

“Werk zoveel mogelijk vanuit huis.” Dat was het het advies van de minister-president vanaf begin maart 2020.  Thuiswerken of remote work hing in veel organisaties toch een  beetje in de taboesfeer: het was mogelijk, maar toch niet meer dan één dag per week? Wat bleek: thuiswerken was verrassend efficiënt en effectief. Werknemers ervaren meer autonomie en verspillen minder waardevolle tijd aan forenzen. Anderzijds klagen we over het verlies van grip op de werk-privé balans, meer overuren en afleiding van kinderen en dingen  in het huishouden. 

De vraag die we beet hebben gepakt: hoe maken we van thuiswerken een succes?  

Met een thuiskantoor van OPUS pod creëer je een thuiswerkplek waarin de werk-privé balans op orde is.  Waar je na het werk de deur dichttrekt en je werkdag er op zit: Werk uit, privé aan. Tijd voor familie, vrienden en ontspanning. Het voordeel van een tuinkantoor is ook dat je eindelijk een thuiswerkplek hebt die je enkel alleen associeert met werk. Geen plek waar je óók slaapt, kookt en uitschakelt. Op een plek puur voor werk kom je sneller en gemakkelijker in een productieve houding.

Een thuiswerkplek waarmee jij je wapent tegen afleiding. Elke interruptie kost je brein minimaal 10 minuten hersteltijd. Zo krijg je niet alleen minder werk verzet, ook is de kwaliteit lager en ervaar je meer stress. Met een OPUS – home office pod haal je het maximale uit je remote carrière en maak je van je huis ook weer thuis. 

De volgende elementen in onze materiaalkeuze en design dragen bij aan het ideale thuiskantoor: 

 • Volledig geïsoleerd en (optioneel) voorzien van Climate Control en/of Vloerverwarming zodat je in zomer én winter comfortabel kunt werken
 • Een verdiepte entree (voorportaal) zodat het zonlicht niet direct op je scherm schijnt. 
 • Veel lichtinval zorgt ervoor dat je niet het benauwde gevoel hebt van het werken in een ‘doos’. 
 • Het gebruik van een beperkte selectie aan materialen, geeft het tuinkantoor een ingetogen uitstraling die opgaat in zijn omgeving.
 • Onze PVC vloer is onderhoudsvriendelijk en werkt goed voor de akoestiek in de pod. 
 • Naar wens kunnen wij ook akoestische panelen in de pod verwerken zodat jij nog fijner en helderder je Zooms meetings doorkomt. 

Een toilet in je tuinkantoor zorgt voor fiscale voordelen voor ondernemers én is natuurlijk erg prettig voor als je gedurende je drukke werkdag even naar het toilet moet.

tuinkantoor
Ontvang klanten voor meetings
tuinkantoor
Ontdek de fiscale voordelen van een toilet
tuinkantoor
Comfortabele werkplek

De voordelen van thuiswerken in een tuinkantoor 

Wij kunnen natuurlijk alle voordelen aan je voorschotelen, maar hoe prettig is het om van bestaande klanten te vernemen wat hun ervaring met een tuinkantoor van OPUS pod is. Wij onderzoeken het werken in een tuinkantoor onder onze klanten d.m.v. een feedback formulier, welke zij ontvangen nadat zij 6 maanden in het bezit zijn van de OPUS pod. Om te beginnen zou bijna 90% van de klanten een OPUS pod tuinhuis kantoor aanbevelen aan familie, vrienden of collega’s. 

Het echte verschil tussen werken met en zonder tuinkantoor van OPUS pod is een betere focus, meer werkplezier en minder afleiding. Dit zorgt dus voor fijner en productiever werken. Daarnaast zorgt onze home office pod ervoor dat men werk en privé beter kan scheiden.

Ruim 80% van de mensen met een tuinkantoor in de tuin gebruiken hem dagelijks! Het gebruik van een tuinhuis (kantoor) loopt uiteen, van gastenverblijf, tot het uitbreiden van de woonruimte, tot een hobbyruimte. Maar de meest gebruikelijke inzet van een kantoor in de tuin is toch dat men veel thuiswerkt, een praktijk aan huis heeft of zelf ondernemer/ZZP’er is.

“Een OPUS pod is ideaal voor online meetings. Dan weet ik zeker dat ik niet gestoord wordt door mijn gezin en/of hond. De kinderen gebruiken het om met vrienden te ‘hangen’.”

“Het geeft me een goed gevoel dat vooral mijn gezin heeft meer vrijheid in huis om geluid te maken en te doen wat ze willen, terwijl ik in de OPUS pod zit te werken.”

tuinkantoor

Een kant en klaar kantoor in de tuin

Een kant en klaar kantoor in de tuin van OPUS – home office pods biedt veel potentie. Met een kantoor in de tuin werk je niet alleen beter, meer gefocust en efficiënter. Het is ook een plek wat voor jou zelf is, zonder afleiding van de hond, spelende kinderen of je partner die ook thuiswerkt. Een eigen plek voor jou als ondernemer, zzp’er of werknemer. Het maakt niet uit in welke branche je werkt, een kantoor in de tuin werkt altijd. Zelfs ondernemers die een kantoor in de tuin als praktijkruimte of vergaderruimte gebruikt, is bij OPUS – home office pod op het juiste adres.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een kantoor in de tuin. Meer ruimte, is iedere kamer in je huis al bezet door een andere functie dan biedt een kantoor in de tuin meer ruimte en privacy aan dan aan de keukentafel of in de woonkamer. Met een kantoor in de tuin bespaar je kosten. Met deze investering bespaar je de huurkosten en eventuele kosten voor woon-werk verkeer, win-win zou je zeggen! Je werk en privé balans kan je op deze manier beter controleren. Met een kantoor in de tuin kan je je werktijden flexibeler indelen waardoor je tijd met je gezin ook beter kan indelen. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met openingstijden wanneer je een kantoor in de tuin hebt.

Casco tuinkantoor

Naast dat we kant en klare, ook wel turn-key, tuinkantoren leveren. Bouwen we ook casco tuinkantoren op maat. Dit wil zeggen dat je kiest voor een tuinkantoor dat niet 100% af is. Je kan hier voor kiezen om de prijs wat te bedrukken, als je het leuk vind om zelf wat te klussen of als je hem zelf of door een ander wil (laten) finetunen.

Hoe maak je het tuinkantoor zo multifunctioneel mogelijk? 

Een tuinkantoor van OPUS – home office pods is een multifunctioneel inzetbare ruimte waar je comfortabel, gefocust en effectief kunt werken maar ook gasten kan laten verblijven. Het is ook een ruimte wat zorgt voor het gescheiden houden van je privé- en werkleven. Doordeweeks een kantoor in de tuin en in het weekend een gastenverblijf. Onze experts denken met je mee om je pod zo functioneel mogelijk in te delen waardoor je hem multifunctioneel kan inzetten. 

 • In eerste instantie is de insteek van een tuinkantoor om in te werken. Door middel van slimme meubels kan je er ook een gastenverblijf van maken. Kies bijvoorbeeld voor een slaapbank of uitklapbed om ruimte te besparen. Ook hebben we al een klap- tafel en stoelen voorbij zien komen. Less is more!
 • Haal het groen van je tuin of van de omgeving naar binnen met behulp van een enkele of dubbele schuifpui. Een schuifpui bespaart niet alleen ruimte maar heeft ook veel glas. Uit onderzoek blijkt dat meer daglicht en een groene omgeving een positieve invloed heeft op je concentratie, motivatie en energie!
 • Doordeweeks een kantoor en in het weekend een gastenverblijf. Kies voor sanitaire voorzieningen zoals een toilet of een complete badkamer. Fijn voor om werk en privé gescheiden te houden.

Prefab tuinkantoor in 1 dag geplaatst

Wij bouwen jouw tuinkantoor prefab in onze productiehal in Nistelrode. Wel zo makkelijk voor jou en voor ons. Waarom? Het heeft vele voordelen. Wij hebben al het nodige apparatuur dicht bij, hebben voldoende ruimte en het scheelt veel reistijd. En jij hebt op deze manier niet maandenlang bouwvakkers over de vloer. Onze pods worden in 1 ochtend of middag geplaatst en dan kan je er direct gebruik van maken. Hij is namelijk al helemaal af voordat we hem komen plaatsen. De vloer ligt er in, de wanden hebben een kleurtje (of niet) en het is in feite plug and play! Hoofdstekker in het stopcontact en werken maar!

Wij werken enkel met hoge kwaliteit materialen. Zo kiezen we voor 12cm dik glaswol, net als in reguliere woningen, gebruiken we zeer efficiënte EPDM dakbedekking en is het hout aan de buitenkant van de pod milieuvriendelijk en zeer duurzaam. Ons unieke design bevat een aantal hoofdelementen wat het echt een OPUS – home office pod maakt, namelijk:

 • Het thermisch gemodificeerd grenen hout
 • Het vele daglicht door de ruime raampartijen
 • Het verdiepte voorportaal
 • Het schuine dak

Deze componenten samen maken het een ingetogen ontwerp met strakke lijnen. Door het gebruik van een beperkt aantal materialen geeft de OPUS pod een ingetogen uitstraling die perfect opgaat in zijn omgeving. De afbeeldingen die we delen zijn mooi, maar in het echt zijn de tuinkantoren nog veel mooier. Boek een bezichtiging in de productiehal om de pods te bekijken en de mogelijkheden te bespreken.

Opus Pod Tuinkantoor Amsterdam met Berging
Prefab tuinkantoor

Standaard model of een maatwerk tuinkantoor samenstellen

Bij ons zijn er twee modellen beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Het Alpha en het Beta model. Bij het Alpha model wordt de toegangsdeur in de korte zijde geplaatst en bij het Beta model wordt de toegangsdeur in de lange zijde geplaatst. Deze modellen worden prefab gebouwd en er wordt uiteraard rekening gehouden met jouw wensen en behoeften. Op deze manier kunnen wij een office pod op maat maken. Wij laten de uiteenlopende keuzes, opties en mogelijkheden dan ook bij jou liggen. Onze adviseurs zullen je enkel aan het denken zetten. Een aantal opties voor je tuinkantoor waar je uit kunt kiezen:

 • Toegangsdeur: wij bieden een drietal keuzes aan voor de toegangsdeur van jouw tuinhuis kantoor. Te beginnen bij een eenvoudige enkele openslaande deur. Ook dubbele openslaande deuren, een enkele schuifpui of een dubbele schuifpui staan op het lijstje aan mogelijkheden. 
 • Ramen: met voldoende daglicht wordt je productiever en kan je je beter concentreren. Onze tuinkantoren hebben verschillende mogelijkheden wat betreft ramen, net wat je wensen zijn. Wij leveren standaard hoge verticale ramen. Maar horizontale ramen en een dakraam zijn ook veel gekozen opties.
 • Berging: gaat je oude schuur weg en komt er een tuinkantoor daarvoor in de plaats? Geen zorgen je kan een berging laten inbouwen in je tuinhuis kantoor. Of laat een losse berging bouwen met dezelfde gevelbekleding. Wij hebben ook al eens het verzoek gehad om de huidige berging te laten bekleden zodat beide gebouwen in dezelfde stijl zijn.
 • (Vloer)verwarming of Climate Control Systeem: de keuze is aan jou! Of een combinatie, dat kan ook. Er wordt standaard een elektrische verwarmingsunit geplaatst. Maar voor comfortabele warmte wordt er vaak gekozen voor vloerverwarming. Met een Climate Control Systeem zit jij er ook tijdens de warme dagen koel bij!
 • Dakbedekking: naast een dakraam kan je ook kiezen voor het verduurzamen van je tuinkantoor. EPDM dakbedekking is de basis voor het dak. Daarna kan je kiezen of je dit wil aankleden met een sedumdak of eventueel zonnepanelen.
 • Sanitair: het is niet alleen zeer comfortabel maar ook heeft het fiscale voordelen. Een tuinhuis kantoor met toilet, kitchenette of volwaardige badkamer zorgt voor een multifunctionele functie. Doordeweeks een office pod (waar je thee en koffie kunt zetten) en in het weekend een gastenverblijf voor vrienden en familie.
 • Voorportaal: een tuinkantoor op maat zou geen tuinkantoor op maat zijn als je niet alles zou kunnen personaliseren. Het standaard design van onze architect bevat een kort voorportaal. Door het voorportaal in te korten of weg te halen, zorg je voor meer leefruimte. De keuze is aan jou!
 • Wanden: wij nemen graag al je zorgen uit handen. Zo schilderen of behangen we je tuinkantoor met veel plezier! Ook het toepassen van akoestische wandpanelen zien wij voorbij komen. Zo ontwikkel je je pod volledig naar eigen smaak.

Wil je meer weten over de opties van een tuinkantoor op maat, lees dan dit artikel. Hier staat zeer uitgebreid omschreven wat de mogelijkheden zijn en hoe wij jouw wensen en behoeften eventueel kunnen vervullen.

de 5 mooiste tuinkantoren in Amsterdam - tuinkantoor
tuinkantoor - Multifunctioneel tuinkantoor Rijswijk

Perfect geïsoleerd voor alle doeleinden

Is een tuinkantoor echt een waardevolle toevoeging voor mij? Ja! Een office pod is niet alleen een kantoor in de tuin maar het is veel meer dan dat. Onze pods worden geïsoleerd met isolatiemateriaal dat ook wordt gebruikt voor reguliere woningen. Het gaat hier om 12 cm dik glaswol en PIR isolatiemateriaal. De voordelen van deze isolatiematerialen zijn onder anderen dat er een comfortabel klimaat is in de pod. Daarnaast bespaar je jaarlijks energiekosten én minimaliseert het externe geluiden. Zo kan je er niet alleen fijn in werken maar kunnen er ook gasten in komen overnachten. Ook is het een comfortabele ruimte om als praktijk of salon te gebruiken. Andere functies voor deze ruimte is voor de kinderen, om je hobby uit te oefenen of om daar te sporten. We hebben ook al een pod gemaakt wat gebruikt werd als poolhouse. Net wat jij nodig hebt, en wij bouwen het! Lees hier meer over een geïsoleerd tuinkantoor.

Hoe gaan wij te werk?

Wij werken met een vast stappenplan hoe een OPUS pod tuinkantoor wordt gerealiseerd. Dit begint altijd hetzelfde, ongeacht het model of de grootte, namelijk bij een stalen funderingsrand. Deze basis wordt ingekocht bij een vaste en lokale partner. Vanuit hier worden de houten frames gemaakt, de isolatie geplaatst en elektriciteitskabels gelegd. Het geraamte is af en dan wordt de vorm van het office pod realiteit. De hardhouten kozijnen worden geplaatst en de gevelbekleding wordt aangebracht. Nu is het al een echt tuinkantoor net zoals op de plaatjes.

De dakbedekking komt op zijn plaatst en de sanitaire voorzieningen, mocht je deze hebben, worden geïnstalleerd. Dan nog de puntjes op de i zetten door de vloer te leggen en de wanden eventueel te schilderen. Klaar ben je! Tijd voor oplevering en plaatsing. Dit gebeurt overigens binnen 1 dag! Lees de uitgebreide versie van een tuinkantoor bouwen in dit artikel.

tuinkantoor
Tuinkantoor realiseren

Alle toepassingen op een rijtje

Tuinkantoor, deze term komt vaak voor. Echter heeft dit tuinkantoor veel meer te bieden dan enkel een werkplek. Deze vergroting van de leefruimte op je achtererf kan ook worden ingezet als een praktijkruimte. Weer een overkoepelende term voor verschillende soorten praktijken. Denk aan een kapsalon, schoonheidssalon, pedicure- of manicure ruimte, yogaruimte, therapieruimte en ga zo maar door.

Een andere gebruiksvorm voor de pod is een gastenverblijf of mantelzorgwoning. Dit is een ruime pod inclusief complete badkamer (toilet, douche en wasbak inclusief opbergruimte) en een kitchenette waardoor de gasten of verblijvers zelf koffie of thee kunnen zetten. Een 7 m x 3,4 m pod is groot genoeg om te kunnen verblijven. Er kan een badkamer, bed en zitgedeelte geplaatst worden en dan is er zelf nog ruimte voor opbergruimte.

Wat wij vooral zien is de optie ‘tuinkantoor met toilet’ en ‘tuinkantoor met berging’. De eerste optie is veel aangevraagd omdat het onder andere fiscale voordelen heeft. Wanneer je voor een tuinkantoor met toilet kiest, wordt de ruimte gezien als zelfstandige werkruimte. Daarnaast is het een zeer comfortabele bijkomstigheid, zo kan je werk en privé goed gescheiden houden, hoef je niet door de regen naar het hoofdgebouw te lopen en kan je gasten of zakenrelaties eenvoudig de toilet wijzen. Een berging is minstens zo prettig om te hebben. Kies je voor 1 pod ben geïntegreerde berging, ga je voor een losse berging in dezelfde stijl of behoud je de bestaande berging en laat je deze bekleden tijdens de plaatsing van je pod. Het is aan jou!

De zakelijke kant achter een tuinkantoor

Wellicht ben je nu serieus geïnteresseerd in het aankopen van een tuinkantoor. Vraag de brochure of een offerte direct op en krijg meer inzicht in de mogelijkheden en prijzen. Heb je nog wat meer zakelijke informatie nodig? Lees dan gauw verder.

Onze tuinkantoren worden gebouwd aan de hand van de regels van het bouwbesluit. De pods zijn goedgekeurd door een ingenieursbureau op de eisen voor ventilatie, isolatie en lichtinval. Een office pod kan je vaak vergunningsvrij plaatsen, dit hangt van een aantal regels en wetten af. Onder meer dat je in je ‘achtererfgebied’ bouwt, de grootte van het tuinkantoor en het bestemmingsplan. Wij raden aan om dit altijd even te checken bij jouw gemeente! Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar dit uitgebreide artikel over vergunningsvrij bouwen

Mag je vergunningsvrij bouwen, of heb je een vergunning hiervoor? Dan is de volgende vraag, hoeveel gaat het mij kosten? Ja, het gaat wat kosten maar je krijgt er veel voor terug! De aankoopkosten van een OPUS pod begint vanaf € 25.000 euro. Je kan je tuinhuis kantoor zo uitgebreid maken als je wil. Voor concrete voorbeelden sturen we je graag door naar dit artikel of vraag een offerte aan en krijg direct een prijsindicatie van jouw droompod!

Hoe je dit gaat bekostigen is uiteraard aan jou. Wij zijn geen financieel expert of hypotheekadviseur maar wij kunnen je wel wat tips meegeven. De mogelijkheid bestaat namelijk om je tuinhuis kantoor mee te financieren in je hypotheek. De opties hiervoor zijn te lezen in een blogartikel over je office pod in een hypotheek meefinancieren. Je kan ook je tuinkantoor leasen bij ons. Dit heeft voordelen voor de werkgever en werknemer:

 • hogere productiviteit
 • een vast bedrag per maand (al vanaf €375,00 excl. btw per maand)
 • optie tot koop aan het einde van het contract
 • volledig ontzorgt concept
 • bespaar reiskosten en reistijd
 • houd werk en privé gescheiden
 • meer werkplezier!
tuinkantoor

Antwoorden op veelgestelde vragen over tuinkantoren

Wat is een tuinkantoor?

In het kort, een bijgebouw op je achteraf wat dient als kantoor in de tuin. Het biedt ook veel verschillende andere functies. Zo kan het verschillende doeleinden hebben, zoals in dit artikel al is omschreven. Denk aan een gastenverblijf of mantelzorgwoning, praktijkruimte aan huis, fitnessruimte, poolhouse, extra slaapkamer, chill-hok voor de jeugd, tuinkamer om te dineren en ga zo maar door. Net wat jij nodig hebt aan extra leefruimte. 

Wat kost een tuinkantoor?

Misschien wel de meest voorkomende vraag, zie het als een waardevolle investering. De prijs van een tuinkantoor is afhankelijk van het model, de afmetingen en de opties die je erbij kiest. Gelukkig kan je met onze 3D configurator een goede prijsindicatie zien. Een andere mogelijkheid is om te rekenen met de prijs per vierkante meter. Zo kost ons kleinste tuinkantoor bijna €3.000,- euro per m2, terwijl onze grootste pod slechts €1.600,- euro per m2 kost.

Is een tuinkantoor aftrekbaar?

Als ondernemer zijn de kosten van een tuinkantoor in de meeste gevallen aftrekbaar van je winst. Zowel bij het leasen als het kopen van een tuinkantoor. Wanneer je in bezit bent van een eigen woning mag je de kosten van de werkruimte aftrekken als het gekenmerkt kan worden als “zelfstandige werkruimte”. De belastingdienst verstaat hieronder dat de pod o.a. een eigen ingang heeft, voorzien is van energie en een sanitaire voorziening heeft. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je ook de BTW terug kunt vragen. Wij bespreken graag de zakelijke mogelijkheden met jou.

Geïnteresseerd in een tuinkantoor om comfortabel, ongestoord en productief te werken in je eigen plekje? En wil je meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend onze brochure aan. Heb je al de keuze kunnen maken, vraag dan direct een offerte aan en een van onze medewerkers neemt zo snel mogelijk contact met je op! Bekijk onze social media kanalen om wat inspiratie op te doen: InstagramFacebookPinterestLinkedIn en TikTok.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt

Meer inspiratie

Meer inspiratie opdoen over tuinkantoren? Lees ook onze andere blogs.

Vind nog meer inspiratie in de brochure

Een brochure is gratis en geheel vrijblijvend. In onze brochure vind je het scherpe introductieaanbod, de specificaties, meerwerkopties en lees je alles over het hoogwaardige afwerkingsniveau.