Home / Blog / Tuinkantoor in een hypotheek financieren

Je bent eruit: je wilt graag een tuinkantoor laten bouwen en dan ook het liefst eentje die je multifunctioneel en bijvoorbeeld ook als tuinkamer in kunt zetten. De kosten van zo’n pod heeft niet iedereen zomaar op zijn bankrekening staan, gelukkig zijn er meerdere manieren om een pod te financieren. In dit artikel delen we…

Je bent eruit: je wilt graag een tuinkantoor laten bouwen en dan ook het liefst eentje die je multifunctioneel en bijvoorbeeld ook als tuinkamer in kunt zetten. De kosten van zo’n pod heeft niet iedereen zomaar op zijn bankrekening staan, gelukkig zijn er meerdere manieren om een pod te financieren. In dit artikel delen we onze inzichten over een van de meest gebruikte vormen van financiering: de hypotheek.

Een belangrijke disclaimer: wij zijn geen financieel expert of hypotheek adviseur. Wij delen enkel onze ervaringen met klanten uit de praktijk. Het is altijd aan te raden je persoonlijke situatie met je financieel- of hypotheekadviseur te bespreken.

De meeste mensen weten wel wat een hypotheek is, maar toch leggen we graag nog even uit waarom het geen gek idee is om je tuinkantoor in een hypotheek te financieren. Een hypotheek is een vorm van een lening met een aantrekkelijke en lage rente omdat de geldverstrekker jouw woning als onderpand heeft. Het plaatsen van een tuinkantoor heeft impact op de waarde van je woning, je creëert immers extra woonmeters in je huis en het is hierdoor aannemelijk dat de waarde van je woning stijgt. Wij zien onze klanten op 3 manieren gebruik maken van een hypotheek financiering voor het plaatsen van een van onze OPUS pods.

Gebruik de ruimte in je bestaande hypotheek

Ben je al in het bezit van een hypotheek? Dan is de kans groot dat jij al een aflossing gedaan hebt op je hypotheek. Laten we een simpel voorbeeld geven: stel je hebt een hypotheek van €400.000 en je hebt hierop in de afgelopen jaren al €100.000 afgelost. Dan ben jij ‘vrij’ om een consumptieve opname te doen tot maximaal €100.000, dit is immers de hoogte van je hypotheek.

In het geval dat je de opname gebruikt voor een bouwdepot, ter verbetering van de waarde je woning, betaal je hiervoor de reguliere rente uit je hypotheek en omdat de besteding gebruikt wordt voor het verbeteren van jouw woonsituatie, is ook deze rente in de meeste gevallen aftrekbaar in box 1 (loonbelasting).

2. Verhoog je hypotheek

Ben je al in het bezit van een hypotheek maar heb je nog niet voldoende afgelost om het tuinkantoor van je dromen te laten bouwen binnen de bestaande hypotheek? Of wil jij naast dat kantoor in de tuin óók nog de keuken verbouwen, je huis verduurzamen of een dakkapel laten plaatsen? Dan kun je er voor kiezen om je hypotheek te verhogen, dit kan tot 100% van de marktwaarde van je huis na de verbouwing.

Met de huidige, alsmaar stijgende huizenprijzen, is dit voor veel van onze klanten vaak een route die weinig tot geen problemen oplevert. Wél kost deze route vaak net wat meer tijd en moeite, je gaat immers het hele hypotheek proces opnieuw door: taxatie van de woning, salarisstroken, werkgeversverklaring en een bezoekje naar de notaris. Als dit alles succesvol verloopt krijg je het geld gestort in een bouwdepot, waaruit je dan ook de OPUS pod kunt financieren.

3. Tuinkantoor bij je nieuwe huis

Veel van onze klanten combineren de intrek in een nieuwe woning met het plaatsen van een tuinkantoor. Veel mensen zijn zich ervan bewust dat we ook ‘na corona’ meer thuis zullen werken en oriënteren zich daarom op een woning wat verder uit de stad, men hoeft namelijk wat minder vaak naar kantoor te reizen. Wanneer die woning met die heerlijke ruime tuin is uitgezocht is daar ook plots de mogelijkheid om een tuinkantoor te plaatsen.

Deze situatie lijkt erg op de hiervoor beschreven situatie. Immers, bij de aanschaf van een nieuwe woning ga je al langs bij een hypotheekadviseur en is er taxatie rapport van de nieuwe woning. Vaak is het ook mogelijk om een bouwdepot op te nemen in je hypotheek, bijvoorbeeld om een tuinkantoor te laten bouwen en/of direct ook de badkamer te vervangen.

Het is goed om weten dat bij de verschillende opties advieskosten voor de hypotheekadviseur komen kijken en afhankelijk van je situatie ook kosten voor de notaris.

Denk je nu na het lezen van dit artikel; hé dit is toch wel echt iets voor mij? En nu weet ik ook hoe ik het tuinkantoor ga financieren. Download dan eens vrijblijvend onze brochure om verder te ontdekken of een OPUS pod bij jou past. Bij vragen, neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook altijd een bezichtiging inplannen om bij ons in de productiehal een OPUS pod te komen bekijken. Hopelijk tot snel!

Wist je trouwens dat een vergunning voor een tuinkantoor 99/100 keer niet nodig is? We schreven er eerder een interessant artikel over

Opus Pod B.V.

Contact

Opus Pod B.V.
Ambachtsstraat 15,
5391BS, Nuland
info@opuspod.nl
+31 (0)73 23 40 023

Aanvragen

“Wij geloven dat goed werk start met een fijne werkplek.”

Lees meer

Opus pod bij jou in de buurt