Home / Blog / Een vrijstaande tuinkamer vs. een traditionele aanbouw

De huidige woningmarkt zit weer aardig op slot én bijna iedereen is wel aan het verbouwen geslagen. Tegelijkertijd is ook het verbouwen geen pretje: weinig kundig vakmensen, onzekerheid over voorraad van materiaal en prijzen schieten door het dak heen.

Er heerst verbouwingsstress onder velen van ons: kundige vakmensen zijn schaars en materialen zijn duur. Dit is het moment dat je op zoek gaat naar een geschikte oplossing. Veel verschillende mogelijkheden komen voorbij. Maar hoe weeg je deze tegen elkaar af? In dit artikel vergelijken wij een aanbouw of uitbouw met een vrijstaande tuinkamer voor in de tuin.

Een aanbouw of een vrijstaande tuinkamer: 2 verschillende wegen naar meer ruimte

Uit onderzoek blijkt dat ruim 60% van onze klanten structureel thuiswerken, al dan niet in combinatie met het hebben van een eigen onderneming/praktijkruimte aan huis. Een andere reden is dat men aangeeft meer ruimte nodig te hebben voor bijvoorbeeld de kinderen, een hobby of vrijetijdsbesteding. Daarnaast wil 50% van de kopers het losstaande bijgebouw multifunctioneel gebruiken zodat het bijvoorbeeld kan worden omgebouwd tot gastenverblijf in de tuin, zodat gasten hier kunnen komen overnachten.

Structureel thuiswerken, het starten van je eigen onderneming of op zoek naar een fijne plek om je hobby uit te oefenen. Je komt ruimte te kort in huis en bent op zoek naar een oplossing voor je probleem. Wanneer je volledig tevreden bent met je huidige woning óf het ‘gewoon’ niet aan durft op de huidige woningmarkt, dan zoek je de oplossing al snel binnen je eigen woning of perceel.

Een aanbouw of een vrijstaande tuinkamer zijn dan 2 verschillende mogelijkheden die erg voor de hand liggen. Kies je voor een vrijstaande tuinkamer/losstaand bijgebouw of gaat je voorkeur uit naar een uit- of aanbouw dat aan je huis vast zit? Uiteindelijk hebben beide functies dezelfde gebruiksbehoefte, namelijk het creëren van extra woonruimte.

Tuinkantoor in Waalre

Aanbouw of uitbouw

Als verhuizen geen optie is om wat voor reden dan ook, maar je wel meer leefruimte nodig hebt, kan je kiezen voor een aanbouw of uitbouw. Een aantal voordelen op een rijtje:

 • Waardevermeerdering van je huis: meer oppervlakte staat vaak gelijk aan een hogere waarde van de woning. Belangrijk is om te rekenen of dat dit het ook echt waard is in de toekomst. Wegen de kosten van de aanbouw het op tegen de mogelijke waardevermeerdering.
 • Verbeterde functionaliteit: door een aanbouw of uitbouw kan je meer of nieuwe functies toevoegen aan je huis. Denk aan een extra slaapkamer of werkplek.
 • Beter wonen zonder verhuizen: woon je in een fijne buurt, ben je nog steeds verliefd op je huis maar is het gewoon te klein? Dan is een aanbouw een mogelijke oplossing. Op deze manier blijf je op je vertrouwde plek wonen zonder dat het je een hele verhuizing kost.

Helaas is een ding zeker wanneer je kiest voor een aanbouw of uitbouw, je hebt een hele weg te gaan. In contact komen met een aannemer, keuzes maken wat je precies wil en dan nog heel die verbouwing… Bij een verbouwing zoals een aanbouw of uitbouw kan een lijst van uitdagingen optreden, waaronder:

 • Wachttijd totdat er een aannemer vrij is om te beginnen aan de verbouwing
 • Vertraging in de afronding
 • Over het begrootte budget gaan 
 • Dagelijks werklui over de vloer (incl. de vieze voeten)
 • Stucwerk goed laten drogen duurt zeer lang
 • Technische problemen, zoals lekkages of andere bouwkundige problemen
 • Communicatieproblemen tussen de verschillende partijen betrokken bij de verbouwing wat wachttijden kan creëren
 • De buren kunnen gaan klagen dat de verbouwing wel erg lang duurt

En ga zo maar door. Het is eerder een mirakel als alles goed gaat dan dat het vanzelfsprekend is. Heb je geen zin in al deze ellende maar wil je wel heel graag meer leefruimte? Lees dan verder en ontdek de voordelen van OPUS – home office pods. 

Tuinkantoor in Noord Brabant
Tuinkantoor met berging - tuinkantoor prijs - limburg

OPUS pod

Wij bieden een andere oplossing! Met een vrijstaande tuinkamer heb je geen gezeur en gedoe met aannemers en bouwvakkers, geen stoffig huis of onzekerheid over de bouwtijd. Als je kiest voor een OPUS pod geef je je wensen door, 12 tot 15 weken later wordt de vrijstaande tuinkamer (meestal) vergunningsvrij geplaatst op de gewenste locatie en kan je gelijk aan de slag met inrichten. Benieuwd hoe heel het proces er uit ziet in deze 12 tot 15 weken, lees dit artikel over de productie van een prefab tuinkamer. Dit klinkt als een sprookje, maar het is echt waar! Bekijk hieronder onze voordelen:

 • Een vaste wachttijd en afgesproken plaatsingsdatum stellen je nooit teleur. Zo weet je wat je kan verwachten en is er weinig onzekerheid.
 • Binnen 100 dagen (na het ondertekenen van de offerte)  staat de pod kant en klaar bij jou in de tuin. Een stuk sneller dan een verbouwing dus. 
 • Op de offerte staat een vaste prijs en hier komt verder geen verandering meer in.
 • Ook zijn onze pods vaak goedkoper dan een aanbouw. Volgens een van onze klanten zelfs tussen de €20.000 en €60.000 euro duurder.
 • Doorgaans duurzamer dan aan/uitbouw doordat we geen betonnen fundering gebruiken maar schroeffundering (circulair)
 • Je hebt echt je losse ruimte. Dit kan handig zijn voor als je de rust wil opzoeken, toe bent aan een beetje privacy of als er gasten komen overnachten kunnen zij zich terugtrekken..
 • Onze pods voldoen ruimschoots aan het bouwbesluit en zijn gekeurd door een erkend ingenieursbureau op de eisen voor ventilatie, isolatie en lichtinval.
 • Je communiceert met 1 contactpersoon die vanaf het begin aan je wordt gekoppeld. Ook na levering.

Te mooi om waar te zijn zou je zeggen! Een klant die recentelijk bij ons een pod bestelde vatte het in zijn review mooi samen: “Een OPUS pod heeft alles in 1! Het is mobiel (dus bij de verkoop van het huis kan de unit eventueel mee verhuizen), het heeft een losse verkoopwaarde ten opzichte van het huis, een hele snelle realisatie dan vaste bouw op locatie.”. Ook willen klanten het ongemak van de kosten en een langdurig bouwproject vermijden en voelt het als een beter product dat minder tijd en energie kost. Vooral het gemak, maatwerk, het voorkomen van een ellendige verbouwing en de prijs/kwaliteit verhouding hebben een grote invloed op de keuze voor een vrijstaande tuinkamer. 

Vrijstaande tuinkamer Aanbouw/uitbouw
Vergroot leefruimtexx
Verhoogd je woningwaardexx
In 1 dag geplaatstx
Een plek voor jezelf (privacy)x
Multifunctioneel gebruikxx
Mobiel (bij verhuizing)x

Kom een kijkje nemen in onze productiehal en ontdek zelf de voordelen van een vrijstaande tuinkamer die je multifunctioneel kan inzetten. 

Heb je advies nodig bij de keuze tussen een aanbouw en een vrijstaande tuinkamer? Neem contact op met onze adviseurs of vraag vrijblijvend een offerte aan met de 3D configurator. Of bekijk voor meer inspiratie onze projectpagina of Instagram. Je kan zelfs langskomen in onze productiehal om de pods in het echt te bekijken en alle opties ontdekken met een van onze collega’s.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt