De bouw van een tuinkantoor

Begin 2021 begon het dan allemaal realiteit te worden. Na maanden van ontwikkeling en designen stroomde de eerste verzoeken binnen en kon de productie van onze tuinkantoren beginnen. Binnen enkele weken had de eerste OPUS pod eigenaresse haar eigen tuinkantoor. Nu, 2 jaar later, staan er al meer dan 100 OPUS pods door Nederland en België. Ben je benieuwd hoe ons productietraject er uit ziet? Lees gauw verder!

Opus pod tuinkantoor waalwijk - gastenverblijf aan huis - tuinkantoor bouwen - vrijstaand tuinkantoor

De productiehal in Nistelrode

Een tuinkantoor bouwen, bouwkennis en bouwproductie zijn hiervan de onmisbare onderdelen van OPUS – home office pods. De bouw van tuinkantoren vindt plaats in onze eigen productiehal te Nistelrode, nabij de A50, in Brabant. Afhankelijk van de grootte van de de pods, is er plek om 6 tot 10 tuinkantoren tegelijkertijd te bouwen. Omdat het een verwarmde hal is, een gezellig kantine en altijd een dak boven je hoofd is het een comfortabele plek voor onze vakmensen om te werken. Op vrijdag wordt er ook op onze bouwplaats traditioneel van de friet/patatzaak besteld.

Alle benodigde apparaten voor de productie van tuinkantoren is aanwezig. In dezelfde productiehal waar we jouw prefab tuinkantoor bouwen, heeft ons productieteam in de afgelopen jaren duizenden prefab bergingen gebouwd voor nieuwbouwwijken. Van red ceder hout tot zwart gespoten grenen, in deze productiehal is het allemaal mogelijk.

Ruime ervaring met ‘prefab’ tuinkantoor bouwen

Met de ruim 30 jaar ervaring van ons productieteam weet je zeker dat jouw OPUS pod met hoogwaardige kwaliteit wordt gebouwd. Wij werken uitsluitend met vakmensen en hebben de gehele productie in eigen beheer. Ondanks dat we het hier over een extra woon- en leefruimte in de tuin hebben, zijn wij van mening dat de kwaliteit identiek moet zijn aan een aanbouw van je woning. Bij de keuze voor het fundering frame, de isolatie en de kozijnen hebben wij dan ook voor materiaal gekozen dat ook in reguliere woningbouw gebruikt wordt. Enkel de beste kwaliteit zodat je hier écht fijn en met focus in kunt werken. 

Prefab productie in onze productiehal heeft voordelen voor beide partijen. Zo heb jij niet dagelijks vanaf 07:00 timmermannen in de tuin en kunnen wij werken in een omgeving waar we alles bij de hand hebben. Maar wees niet getreurd, je kan gedurende het tuinkantoor bouwen altijd even langskomen om je eigen tuinkamer te bewonderen, wij geloven in transparantie en je bent op elk moment bij ons welkom om je eigen pod te inspecteren. Wist je dat onze tuinkantoren vaak vergunningsvrij worden gebouwd? Lees in dit artikel waarom. Ook als je nog geen tuinkantoor hebt ben je van harte welkom om onze pods te komen bekijken. Hier plan je eenvoudig een bezichtiging in, dan zie je ook hoe wij een tuinkantoor bouwen.

Modellen

Tijdens het ontwerpen van onze pods hebben wij rekening gehouden met verschillende factoren wat voor thuiswerken belangrijk is. Daarnaast is het design van onze pods uniek en wordt de ruimte maximaal en efficiënt benut. Vanuit het design zijn er twee modellen ontwikkeld. Het Alpha model en het Beta model. Beide modellen worden in de productiehal gerealiseerd. Het Alpha model is het perfecte tuinkantoor met luxe afwerking. De toegangsdeur is hierbij aan de korte zijde en het heeft kenmerkende hoge ramen aan de zijkant. Het Beta model word veelal ingezet als tuinkantoor tot multifunctionele luxe tuinkamer. Het heeft de toegangsdeur aan de lange zijde en het heeft de kenmerkende grote raampartij met openslaande deuren of dubbele schuifpui.

De keuze tussen deze twee modellen ligt vaak aan de ligging van de pod in de tuin en de functie waarvoor je de pod gaat gebruiken. Bij beide modellen kun je kiezen voor een geïntegreerde berging, houdt er rekening mee dat dit pas bij afmetingen van 5 meter of groter realistisch is. Bekijk onze projectenpagina om wat inspiratie op te doen, of bekijk de reviews van onze bestaande klanten.

Multifunctionele tuinkantoren bouwen

Het grote voordeel van onze tuinkantoren is de multifunctionaliteit. Wij zijn veel verschillende functies voor de tuinkantoren voorbij komen. Een aantal veel voorkomende zijn: een gastenverblijf in de tuin, dit is in feite een tiny house inclusief complete badkamer. Ook wordt de vrijstaande tuinkamer vaak gebruikt als extra leefruimte in de drukkere steden in Nederland. Naast dat het voornamelijk als thuiswerkplek wordt gebruikt, is een praktijkruimte aan huis ook een vorm van een thuiswerkplek.

Wij bouwen tuinkantoren met verschillende functies om de wensen en behoeften van alle uiteenlopende klanten te vervullen. Zo worden tuinkantoren regelmatig gebouwd met een berging, om genoeg spullen te kunnen opbergen. Denk aan een tuinkantoor met berging waar je barbecue in kan plaatsen, je wielrenfiets kan opbergen of de wasmachine en droger in kan plaatsen.

OPUS pods Productiehal - tuinkantoor bouwen
tuinkantoor bouwen

Hoe gaan wij te werk tijdens een tuinkantoor bouwen?

Het begint allemaal met het invullen van onze 3D configurator. Dan volgt er een telefonisch gesprek om alle de uitkomst van de configurator te bespreken. Waarna er een offerte wordt gemaakt. Vaak komt er dan een bezichtiging in onze productiehal. De offerte wordt hierna gefinetuned en wanneer deze akkoord is worden er tekeningen op maat gemaakt. Voordat we starten een tuinkantoor bouwen, stemmen we deze tekeningen altijd met jou als klant af. Je kunt zelf de positie van onder andere stopcontacten en ramen bepalen. Omdat het op tekeningen lastig is onze keuze voor enkel de allerhoogste kwaliteit in materialen en afwerking goed over te brengen, volgt hieronder een beschrijving hoe wij de tuinkantoren bouwen, in een aantal stappen:

Stap 1: Frames maken en elektra leggen

De start van een tuinkantoor bouwen begint altijd hetzelfde, namelijk bij een stalen funderingsrand van de grootte van de pod. Wij werken samen met een vaste en lokale partner die deze stalen frames aan ons levert. Vanuit de stalen funderingsrand worden houten frames ontwikkeld voor zowel de vloer als de wanden.

Het isoleren van de wanden en vloeren wordt ook op dat moment gedaan. Wij kiezen voor isolatie materiaal dat ook wordt gebruikt voor reguliere woningen, namelijk 12 cm dik glaswol. Dit is de meest comfortabele manier van isolatie. Mede hierdoor is de realisatie van een tiny house mogelijk. Wanneer deze wanden zijn opgebouwd en de isolatie is geplaatst, is het tijd om de bekabeling en elektravoorzieningen aan te brengen. Dit is de beginfase van een tuinkantoor bouwen.

Stap 2: Opbouwen van de tuinkamer

In principe is het geraamte nu af. De vorm is gemaakt en de opbouw van de tuinkamer kan beginnen. Dit is het moment dat het op een echte OPUS pod begint te lijken. Kleine tip, dit is een leuk moment om te komen kijken hoe je pod er bij staat en hoe wij een tuinkantoor bouwen! De hardhouten kozijnen van de toegangsdeur en de ramen worden namelijk gesteld en geplaatst. Wederom kiezen we voor kwalitatief goed materiaal. Hardhouten kozijnen zijn duurzaam, sterk en compact waardoor het goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden en geven een natuurlijke uitstraling.

Voordat we de onze gevelbekleding tegen de pod kunnen timmeren maken we de pod volledig waterdicht met zwarte dampopen waterdichte folie. De zwarte kleur zorgt voor extra diepte als de verticale latten tegen de pod bevestigd zijn. Na de bevestiging van deze folie kan het monteren van de gevelbekleding van jouw tuinkantoor beginnen. Wij werken met thermisch gemodificeerd grenen hout voor de buitenkant. Dit is een milieuvriendelijk en zeer duurzaam houtsoort wat er ook nog eens prachtig uit ziet. 

tiny home office - OPUS - element - tuinkantoor bouwen
Tuinkantoor details hout
tuinkantoor bouwen
Tuinkantoor details licht

Stap 3: Afwerken en puntjes op de i

We zijn er dan nog niet, want natuurlijk zit het venijn in de staart en de ‘devil in the details’. De afwerking van jouw tuinkantoor kan nu beginnen. Stiekem gaat hier het meeste tijd in zitten omdat we hiermee zorgen dat jouw pod uniek is en volledig naar wens. We werken van buiten naar binnen, te beginnen met het dak.

Het dak wordt voorzien van EPDM dakbedekking, een materiaal dat veel voordelen met zich meebrengt. Zo is dus naast je wanden en vloer ook het dak goed geïsoleerd. EPDM is onder andere onderhouds- en milieuvriendelijk, kan zeer goed tegen verschillende weersomstandigheden en het gaat heel erg lang mee. Voordat het EPDM aangebracht wordt plaatsen we ook nog 10 cm dikke PIR isolatie in het dak. Als het dak gereed is, beginnen we aan de afwerking van de binnenkant van het tuinkantoor. Denk hierbij aan het leggen van de vloer, de wanden en het plafond egaliseren en de spots en stopcontacten installeren.

Ook is dit het moment dat de sanitaire voorzieningen worden geplaatst, mocht je kiezen voor een tuinkantoor met toilet. De laatste stap van een tuinkantoor bouwen van een is het schilderen van de binnenkant in de gewenste kleur. Zitten alle puntjes op de i? Dan zit het tuinkantoor bouwen er op en kan hij worden geleverd. Kies je voor een groen sedumdak dan plaatsen we op de dag voor levering de cassettes al op het dak, zodat we dit niet meer bij jou in de tuin hoeven te doen. 

Stap 4: oplevering en plaatsing

Dit is het leukste moment voor de klant (en stiekem ook voor ons)! Je langverwachte tuinkamer komt eindelijk in je tuin te staan. De locatie waar de OPUS pod komt te staan is al helemaal klaar voor ontvangst. Binnen een ochtend of middag is de plaatsing van het tuinkantoor gedaan. Er komt een kraan en een vrachtwagen de straat in gereden, een bijzondere happening voor de hele straat. Als de pod dan staat, is er gelijk een timmerman aanwezig om de laatste aanpassingen te doen zodat alles perfect werkt. 

Maatwerk
Kozijn plaatsen

Op deze manier heb je een volledig beeld van hoe een tuinkantoor bouwen in zijn werk gaat. Schroom niet als je nog een vraag hebt over de bouw van een tuinkantoor. Daarnaast vinden we het erg leuk om je te ontvangen als je een kijkje wil nemen bij je tuinkantoor. Neem van tevoren wel even contact op met ons, zodat we je kunnen verwelkomen met een kopje koffie of thee.

Benieuwd wat een tuinkantoor waard is? Bekijk hier de prijzen of stel zelf je tuinkantoor samen met onze 3D configurator. Wil je meer informatie over de OPUS office pods? Vraag dan vrijblijvend onze brochure aan. Wil je nog wat inspiratie over hoe het er uiteindelijk uit zal zien in je tuin, bekijk onze social media kanalen: InstagramFacebookLinkedInTikTok en Pinterest. Heb je al de keuze kunnen maken, neem dan contact op met een van onze medewerkers en bespreek de opties. Op deze zakelijke pagina leggen we alle lease mogelijkheden uit.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt

Vind nog meer inspiratie in de brochure

Een brochure is gratis en geheel vrijblijvend. In onze brochure vind je het scherpe introductieaanbod, de specificaties, meerwerkopties en lees je alles over het hoogwaardige afwerkingsniveau.