Microwoningen: flexibel, duurzaam en sociaal

Met een OPUS pod gebruikt als microwoning introduceren we een nieuwe manier van wonen in de tuin. Deze compacte en stijlvolle pods bieden een slimme oplossing voor wie extra woonruimte nodig heeft of graag zijn of haar tuin gebruikt om woonruimte voor anderen aan te bieden. Ze zijn ideaal voor het creëren van een zelfstandig thuis voor familieleden, als een startpunt voor jongvolwassenen die onafhankelijkheid zoeken. Alleen samen kunnen we het woonprobleem oplossen.

Opus Pod als tiny house in de VeluweOpus pod gastenverblijfKeuken in Bed & Breakfast
1 / 6

De opkomst van microwoningen

Al jaren ondervinden we in Nederland een enorm te kort aan woningen. Met name voor starters zoals jongvolwassenen en studenten is het enorm lastig om aan woonruimte te komen. Wonne in de binnensteden is voor het gros onbetaalbaar geworden, terwijl jongeren en starters juist in de stad tot bloei komen en zichzelf kunnen ontplooien. Aan de andere kant zijn er veel oudere generaties die wellicht zonder kinderen met een grote tuin in de stad wonen. Met een microwoning in je tuin kan deze generatie wat terug doen voor de jonge garde.

De multifunctionaliteit van microwoningen

Een sleutelelement van onze OPUS microwoningen is hun ongekende veelzijdigheid. Deze woningen zijn ontworpen met het oog op aanpasbaarheid aan veranderende behoeften en situaties. In het huidige moment kan een microwoning dienen als een comfortabel en zelfstandig thuis voor een familielid of als een eerste eigen plek voor jongvolwassenen. Echter, de ware kracht van deze woningen ligt in hun vermogen om in de toekomst te transformeren naar andere functies zodra behoeftes wijzigen.

De flexibiliteit van onze microwoningen betekent dat je niet vastzit aan één specifieke bestemming of inrichting. Zo kan een ruimte die nu als microwoning dient, later gemakkelijk worden omgevormd tot een gastenverblijf, praktijkruimte, een stijlvolle mancave, een productieve thuiswerkplek of zelfs een creatief tuinatelier. Dit maakt onze microwoningen een duurzame investering, niet alleen in termen van fysieke ruimte, maar ook wat betreft toekomstige bruikbaarheid en waarde. Wij proberen met het aanbieden van een OPUS Pod als microwoning een woonoplossing te bieden die meegroeit met jou en eventueel je familie. 

Voordelen van een OPUS Pod microwoning

Onze microwoningen bieden een reeks aan voordelen die niet alleen praktisch zijn, maar het ook een slimme investering maakt. Hier zijn enkele uitgebreide voordelen van onze microwoningen:

 • Volwaardige woonruimte: elke microwoning is een compleet huis op zich (dus met sanitair en badkamer), met mogelijkheden voor een volledige inrichting en efficiënte ruimtebenutting.
 • Verhoogde eigendomswaarde: het toevoegen van een kwalitatief hoogwaardige microwoning kan de totale waarde van je eigendom verhogen, wat een slimme investering is voor de toekomst.
 • Maandelijkse inkomsten: hoewel de tiny houses niet groot zijn kun je een microwoning zeker verhuren, in de binnenstad al snel voor zo’n 750 tot 1000 euro per maand.
 • Flexibel en verplaatsbaar: dankzij het prefab ontwerp, gebouwd op een duurzaam staalframe, kunnen onze microwoningen verplaatst worden, wat ze ideaal maakt voor veranderende levensomstandigheden of locatievoorkeuren. Houd wel rekening met bijkomende kosten voor de verplaatsing. Denk bijvoorbeeld aan de fundering die opnieuw geplaatst moet worden.
 • Duurzaamheid: onze microwoningen zijn gebouwd met duurzame materialen en technieken, wat zorgt voor een lage ecologische impact en langdurige duurzaamheid. Ook heb je de optie om het dak te voorzien van opties zoals zonnepanelen (zie dit project in Amsterdam) of met een sedumdak (zie dit project in Duiven).
 • Aanpasbaar ontwerp: samen met onze designers kun je jouw microwoning volledig naar eigen wens en stijl inrichten, van de indeling tot de afwerking.
 • Energie-efficiëntie: de hoogwaardige isolatie en moderne voorzieningen zorgen voor een lage energiebehoefte, wat resulteert in lagere energierekeningen en een kleinere ecologische voetafdruk.
 • Modern comfort: ondanks de compacte grootte bieden onze microwoningen alle moderne gemakken en comfort, van een volledig uitgeruste keuken tot een comfortabele slaapruimte.
 • Snelle installatie: de prefab aard van onze microwoningen betekent dat ze snel en efficiënt geïnstalleerd kunnen worden, waardoor je snel kunt genieten van je nieuwe ruimte. We plaatsen binnen slechts één dag!
`Tiny House Veluwe
Tiny House Veluwe

Goede isolatie

We zijn trots op de superieure isolatie van onze microwoningen, een cruciaal element dat bijdraagt aan hun comfort en energie-efficiëntie. Hier is hoe we dit realiseren:

Focus op energie-efficiëntie en comfort

 • Hoogwaardige materialen: we gebruiken geavanceerde isolatiematerialen, zoals glaswol en PIR isolatie, die zorgen voor optimale temperatuurbehoud, zowel in de winter als in de zomer.
 • Effectieve geluidsisolatie: naast thermische isolatie, zorgen onze microwoningen ook voor uitstekende geluidsisolatie, waardoor je geniet van rust en stilte in je eigen ruimte.

Duurzaamheid en kostenbesparing

 • Energiebesparing: goede isolatie betekent minder energieverbruik voor verwarming en koeling, wat leidt tot lagere energierekeningen.
 • Duurzame materialen: de isolatiematerialen die we gebruiken zijn niet alleen effectief, maar ook duurzaam, voor een minimale impact op het milieu.

De isolatie in onze microwoningen is ontworpen om een comfortabele, energie-efficiënte en kosteneffectieve woonervaring te bieden. Dit maakt een OPUS microwoning niet alleen een aangename plek om te wonen, maar ook een verantwoorde keuze voor het milieu.

Microwoning op maat

Wij hanteren we een vastgesteld basisontwerp voor onze microwoningen, zoals te zien is op onze ontwerppagina. Dit ontwerp vormt de ruggengraat van elke microwoning die wij bouwen, maar de echte magie ligt in de persoonlijke aanpassingen die we bieden in de vorm van maatwerk. Binnen het vaste ontwerp kun je een reeks aan opties kiezen om de microwoning volledig af te stemmen op je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Zo bieden we bijvoorbeeld de mogelijkheid om openslaande tuindeuren toe te voegen, waardoor er een vloeiende overgang ontstaat tussen de microwoning en de tuin. Dit versterkt niet alleen de verbinding met de buitenruimte, maar verhoogt ook de toegankelijkheid en esthetische waarde. Extra ramen kunnen worden geïnstalleerd om meer natuurlijk licht binnen te laten, wat de ruimte een open en luchtig gevoel geeft. Voor degenen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zijn zonnepanelen een uitstekende optie om te zorgen voor een duurzame energievoorziening. Een groen sedumdak is een andere populaire keuze die niet alleen bijdraagt aan de esthetiek, maar ook aan de ecologische integratie van de microwoning met de natuurlijke omgeving.

Daarnaast begrijpen we dat elke klant unieke ruimtelijke behoeften heeft. Daarom bieden we maatwerkopties aan, zoals het aanpassen van de afmetingen van de microwoning en het toevoegen van functionele elementen zoals een berging. Deze opties zorgen ervoor dat elke microwoning niet alleen voldoet aan de functionele eisen, maar ook een persoonlijke touch heeft die past bij de levensstijl en smaak van de eindgebruiker.

Ruimtelijke flexibiliteit van OPUS microwoningen

Onze microwoningen zijn bij uitstek geschikt voor gezinnen die op zoek zijn naar groeimogelijkheden binnen de bestaande ruimte van hun eigendom. Of het nu gaat om het creëren van extra speelruimte voor kinderen, het bieden van een zelfstandige wooneenheid voor tieners of jongvolwassenen, of het faciliteren van een comfortabele ruimte voor ouders of grootouders, onze microwoningen bieden een praktische oplossing. Ze zijn ontworpen om te voldoen aan veranderende gezinsdynamieken zonder de noodzaak van een grotere woning of ingrijpende aanpassingen aan de bestaande woning.

We richten ons op het bieden van duurzame en toekomstgerichte woonoplossingen. Onze microwoningen zijn gebouwd met het oog op langdurig gebruik en minimaliseren de noodzaak voor frequente verplaatsingen. Hierdoor dragen ze bij aan een duurzamere en stabielere woonomgeving, terwijl ze toch een mate van flexibiliteit behouden voor toekomstige aanpassingen.

In combinatie bieden deze aspecten van onze microwoningen een evenwichtige benadering van flexibel en duurzaam wonen, waarbij de nadruk ligt op het aanpassen aan en groeien met de behoeften van het gezin op de lange termijn.

Veelgestelde vragen over OPUS microwoningen

Wat zijn de maximale afmetingen van een OPUS microwoning?

Een OPUS microwoning kan worden gebouwd tot een grootte van 8 x 4 meter. Deze afmeting biedt voldoende ruimte voor een comfortabele en functionele woonruimte in je tuin. Tevens is het mogelijk om 2 pods aan elkaar te schakelen.

Hoe personaliseerbaar zijn de microwoningen van OPUS?

Bij ons staat personalisatie centraal. Je kunt je microwoning volledig aanpassen, van de interieurindeling tot de keuze van materialen en kleuren. We werken samen met onze klanten om hun ideale ruimte te creëren, afgestemd op hun unieke wensen en behoeften.

Hoe duurzaam zijn de microwoningen van OPUS?

Duurzaamheid is een van onze kernwaardes. Onze microwoningen worden gebouwd met hoogwaardige, duurzame materialen en zijn ontworpen voor energie-efficiëntie. Dit omvat aspecten zoals geavanceerde isolatie en de mogelijkheid om duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen te integreren.

Kan ik mijn microwoning in de toekomst verplaatsen?

Hoewel onze microwoningen ontworpen zijn om te kunnen verplaatsen, is dit vanwege praktische overwegingen zoals de fundering niet altijd ideaal. De verplaatsbaarheid is bedoeld voor uitzonderlijke situaties en niet als een regelmatig terugkerende gebeurtenis.

Wat is de gemiddelde levertijd van een OPUS microwoning?

De levertijd van een OPUS Microwoning kan variëren afhankelijk van de mate van personalisatie/maatwerk en de huidige vraag. We streven ernaar om elke woning zo efficiënt mogelijk te bouwen en te leveren, zonder in te boeten aan kwaliteit. Voor een specifieke tijdsindicatie kun je het beste direct en vrijblijvend contact met ons opnemen.

Waarom kiezen voor een microwoning van OPUS home office pods?

We zijn toegewijd aan het leveren van maatwerk en vakmanschap. We bouwen elke microwoning uniek en op maat, afgestemd op jouw specifieke wensen en behoeften. Met de optie om te bouwen tot een grootte van 8 x 4 meter, bieden we maximale flexibiliteit voor het realiseren van jouw ideale creatieve ruimte in de tuin. Deze toewijding aan totale ontzorging wordt weerspiegeld in de uitgebreide opties die we bieden voor jouw microwoning.

 • Innovatief design: onze microwoningen kenmerken zich door hun moderne en slimme ontwerp. Elke microwoning is ontworpen met oog voor detail, functionaliteit en esthetiek, wat resulteert in een ruimte die zowel praktisch als visueel aantrekkelijk is.
 • Hoogwaardige bouwkwaliteit: we gebruiken alleen de beste materialen en bouwtechnieken, wat zorgt voor duurzaamheid en een lange levensduur van elke microwoning.
 • Maatwerk en personalisatie: we begrijpen dat elke situatie uniek is. Daarom bieden we uitgebreide personalisatie-opties, zodat klanten hun microwoning kunnen aanpassen aan hun specifieke wensen en behoeften.
 • Duurzaamheid: onze focus op duurzame bouwpraktijken en materialen draagt bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk en maakt onze microwoningen een milieuvriendelijke keuze.
 • Multifunctionaliteit: de flexibiliteit van onze microwoningen betekent dat ze voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden, van een thuiswerkplek tot een gastenverblijf of een creatief atelier.
 • Geavanceerde isolatie: elk van onze microwoningen is uitgerust met hoogwaardige isolatie, wat zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en efficiënt energiegebruik.
 • Ruimte-efficiënt: de compacte vormgeving van onze microwoningen maakt ze ideaal voor kleinere percelen, zonder in te leveren op leefbaarheid en comfort.

Jouw eigen OPUS Pod microwoning

Wil je meer inzicht krijgen in wat we doen en hoe we het doen? Vraag dan onze vrijblijvende brochure aan voor meer informatie. Daarnaast nodigen we je uit om onze verschillende projecten te bekijken, je eigen microwoning te ontwerpen met onze 3D-configurator, of inspiratie op te doen via onze social media kanalen op Instagram, Facebook, Pinterest, LinkedIn en TikTok.

We staan klaar om je te helpen bij het realiseren van jouw ideale microwoning. Samen creëren we een ruimte die niet alleen functioneel is, maar ook een verrijking van je leven.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt

Veelgestelde vragen

Je dient zelf de stroomvoorziening en internetkabel te voorzien tot aan de pod. Het is mogelijk hier een elektricien voor in te schakelen. Indien je voor climate control kiest is het verstandig om de gehele pod aan te sluiten op een nieuwe groep in de meterkast óf de groep waarop je de pod wil plaatsen te laten berekenen door een elektricien.

Wij sturen altijd een document toe met voorbereidende instructies wat betreft stroom & internet. Indien je het werk uitbesteed aan een elektricien weet hij/zij exact wat er dient te gebeuren.

Op dit moment bouwen wij niet groter dan 8,00m bij 4,00m. Heb je wensen voor grotere afmetingen, geef het aan in het contact.

Wat betreft de fundering werken we in de basis op 3 manieren.

 1. Door middel van zware gewapende funderingstegels
 2. Door middel van schroeffundering
 3. Op een bestaande fundering, mits deze aan de nodige eisen voldoet

De keuze hierin is mede afhankelijk van de ondergrond op jouw adres. Zo kunnen we bij een stevige zandgrond gebruik maken van funderingstegels, maar adviseren we bij nattere ondergronden gebruik te maken van schroeffundering. Neem contact met ons op voor advies op maat. Wij helpen en ontzorgen graag.

Vind nog meer inspiratie in de brochure

Een brochure is gratis en geheel vrijblijvend. In onze brochure vind je het scherpe introductieaanbod, de specificaties, meerwerkopties en lees je alles over het hoogwaardige afwerkingsniveau.