Home / Blog / Een bijgebouw van 9m2 in je Amsterdamse tuin, dit kun je er mee!

In een bruisende, maar dichtbevolkte, stad als Amsterdam is de ruimte thuis soms een luxe. Maar wat als je een extra tuinkamer van 9 vierkante meter in je eigen tuin hebt? Deze kleine extra ruimte biedt een wereld aan mogelijkheden om je leefomgeving uit te breiden en meer uit je woning te halen. In dit artikel zetten we 10 creatieve invullingen van zo’n dergelijke ruimte op een rij.

In een bruisende, maar dichtbevolkte, stad als Amsterdam is de ruimte thuis soms een luxe. Maar wat als je een extra tuinkamer van 9 vierkante meter in je eigen tuin hebt? Deze kleine extra ruimte biedt een wereld aan mogelijkheden om je leefomgeving uit te breiden en meer uit je woning te halen. In dit artikel zetten we 10 creatieve invullingen voor zo’n losstaand bijgebouw op een rij.

Vergunningsvrij bouwen in Amsterdam

In steeds meer stadsdelen van Amsterdam wordt het lastiger om een aan/bij bouw aan je woning te plaatsen. Ook de regels voor een losstaand bijgebouw, zoals een tuinkantoor of tuinkamer van OPUS pod, worden steeds stricter om het spaarzame groen in de binnentuinen van Amsterdam te beschermen. Hoewel we de regels op de voet volgen adviseren we altijd om binnen je stadsdeel te kijken naar het (meest recente) bestemmingsplan om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Met name in Amsterdam Zuid zien we in steeds meer bestemmingsplannen opduiken dat je, vergunningsvrij, maximaal een losstaand bijgebouw van 9 vierkante meter mag plaatsen. Wat wij dan wel weer kunnen waarderen is dat vaak een Groene Sedumdak verplicht is, om zo de biodiversiteit en goede waterberging in de stad te behouden.

Voordelen van een Tuinkamer van 9m2 in Amsterdam

Amsterdamse huizen hebben niet altijd de luxe van een extra kamer. Een tuinkamer van 9 vierkante meter biedt daarom een uitstekende kans om extra functionaliteit aan je huis toe te voegen. Naast dat een extra tuinkamer veel leefplezier oplevert, doet zo’n investering natuurlijk ook wat voor de waarde van je huis. Doorgaans zeggen makelaars dat je, met de hoogwaardige bouwkwaliteit van een OPUS pod, de additionele vierkante meters tegen 75% van de reguliere vierkante meter prijs kunt optellen bij de waarde van je woning. Met een gemiddelde vierkante meter prijs van €8000 euro in Amsterdam verdien je de investering in een tuinkamer zo al snel terug.

10 invullingen voor een tuinkamer van 9m2

Hoewel een tuinkamer van 9 vierkante meter klein lijkt, kun je er op ontzettend veel manieren een nuttige invulling aan geven. Zie hier onze 10 ideeën.

1. Tuinkantoor

Werk vanuit huis in jouw Amsterdamse achtertuin. Een goed geïsoleerd en prefab tuinkantoor in je tuin biedt rust en focus te midden van de drukte van de stad. Tevens de perfecte manier om na werktijd je laptop dicht te klappen en zo privé en werk goed te scheiden.

2. Gastenverblijf

Geef je gasten een eigen stukje Amsterdam met een comfortabel gastenverblijf in je tuin. Onze pods zijn ook te voorzien van toilet en/of badkamer om de ultieme hotel ervaring te bieden aan je vrienden en familie. Goed om te weten: zie hieronder een speciaal ontwerp voor een gastenverblijf met badkamer van precies 9m2 groot, informeer bij ons naar de mogelijkheden.

3. Kinderkamer in de tuin

Voor Amsterdamse gezinnen biedt een extra speelruimte in de tuin een veilige plek voor kinderen om te spelen en te ontdekken. Tevens de perfecte oplossing om je huis speelgoedvrij te houden.

4. Yogastudio met stadsuitzicht

Ontsnap aan de drukte van de stad en geniet van een serene yogasessie in je eigen tuin, met uitzicht op je groene stadstuin.

5. Chillkamer voor de pubers

Wanneer de kids wat ouder worden hebben ze al snel behoefte aan een eigen plek. Een losstaande tuinkamer geeft ze de privacy waar ze behoefte aan hebben, zo kunnen ze mooi tot midden in de nacht gamen zonder dat jij daar last van hebt.

6. Leeskamer

Richt een kleine bibliotheek in met boeken die je inspireren en ontspannen. Plaats een heerlijke stoel met leeslamp en geniet van rustige leesmomenten in de tuin.

7. Tuinatelier

Gebruik de ruimte voor je favoriete hobby, van schilderen tot het maken van lokale kunst. In jouw tuinatelier in de tuin vergeet je al snel de tijd en drukte van het leven.

8. Homegym

Leef je uit op je eigen loopband en smijt met de gewichten in je homegym in je eigen tuin. Gooi lekker de deuren open bij warm weer!

9. Meditatieruimte

Ontsnap aan de drukte en vind innerlijke rust in je eigen meditatieruimte, weg van de stadsgeluiden.

10. Mancave

De droom van iedere Amsterdamse man. Een plek waar alleen mannen welkom zijn, idealiter met een inloopkoelkast vol met Heineken bier. Zie je het al voor je?

Laat je creativiteit spreken

Een extra kamer in je tuin van 9 vierkante meter is een waardevolle toevoeging aan je woning in Amsterdam. Verken de veelzijdigheid ervan en maak optimaal gebruik van deze ruimte om je levensstijl en behoeften te verrijken. Overleg ook eens met je buren, want voor je het weet heeft je bijgebouw een identieke tweeling zoals hier in Amsterdam.

Als Amsterdammer weet jij hoe belangrijk ruimte is. Met deze ideeën kun je optimaal gebruik maken van die extra vierkante meters in je eigen tuin. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek wat deze ruimte voor jou kan betekenen. Heb je nog andere ideeën voor het gebruik van een tuinkamer in Amsterdam? Deel ze met ons.

Waarom een 9m2 bijgebouw in Amsterdam van OPUS – home office pods?

Wanneer je de keuze voor een extra losstaand bijgebouw hebt gemaakt kun je over naar de realisatiefase. Wie gaat deze bouwen, met welke materialen en wat worden de kosten? Je kunt er voor kiezen om met een lokale Amsterdamse aannemer wat in je tuin op te bouwen. Dit biedt een aantal voordelen: je kunt op maat precies iets bouwen wat bij jouw wensen en je tuin past. De nadelen zijn er echter ook: het is vaak (erg) prijzig, je zit maanden in een bouwput, de materialen moeten door het huis heen en er zijn bijna geen aannemers te vinden die tijd hebben. Een prefab tuinkantoor van OPUS pod is het perfecte alternatief. We zetten in het kort tien redenen op een rij om voor een OPUS pod te gaan, lees er in dit blog meer over.

  1. Persoonlijke benadering: jouw eigen persoonlijke aanspreekpunt die de telefoon opneemt als je belt.
  2. Uniek Dutch Design: onze tuinkamers zijn ontworpen door een talentvolle architect met oog voor detail en esthetiek.
  3. Volledig op maat: elke pod die we bouwen is volledig aan te passen naar jouw wensen.
  4. Volledig ontzorging: van grondwerk tot electra en loodgieterswerk, wij kunnen je met alle voorbereidende werkzaamheden ondersteunen.
  5. Direct in gebruik: de installatie van onze pods kost doorgaans een halve dag en we leveren onze pods turn-key en van alle optionele gemakken (zonnepanelen, sanitair, airco, enzovoorts) voorzien.
  6. Snelle levertijd: doorgaans binnen 14 tot 18 weken in je tuin.
  7. Hoogwaardige bouwkwaliteit en materialen die ruimschoots voldoen aan het bouwbesluit.
  8. 100% in Nederland gebouwd: we bouwen de pods in Nistelrode (Brabant) met een super lokale supply chain.
  9. Prijs/kwaliteit verhouding: dit wordt niet alleen door ons gezegd, maar juist door onze tevreden klanten
  10. Tevreden klanten: wij zijn pas klaar wanneer jij 100% tevreden bent en dat lees je ook terug in onze reviews, waarin klanten ons beoordelen met een 9,8/10.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen en ben je benieuwd naar een eerste prijsindicatie? Ontwerp je eigen bijgebouw in onze 3D configurator. Naast de 3D configurator hebben we veel praktijkvoorbeelden en plattegronden liggen, speciaal voor een oppervlakte van 9m2. Heb jij twijfels over wat je mag bouwen, neem dan ook eens contact met ons op; wellicht kunnen wij wat van onze praktijkervaring met je delen om tot een goed ontwerp te komen.

Zie hieronder wat foto’s van onze tuinkantoren, tuinkamers en homegym’s ter inspiratie voor jouw bijgebouw in Amsterdam.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt