Home / Blog / Stappenplan voor een OPUS pod; van idee tot realisatie!

Hét stappenplan om een OPUS pod in je tuin te zetten. Lees onze 10 stappen om jouw droom te realiseren.

De projecten op onze website laten de meest mooie tuinen zien, om jaloers op te worden! Om ook zo’n prachtige tuin te krijgen vergt natuurlijk wat meer (denk)werk dan enkel de aanschaf van een OPUS pod. Vaak krijgen we dan ook van onze nieuwe klanten de vraag: wat komt hier allemaal bij kijken? Welke stappen moet ik allemaal nemen om tot zo’n prachtig eindrestultaat te komen. In dit artikel zetten we daarom de stappen op een rijtje die jij, volgens ons, het beste kunt nemen om tot het mooiste eindresultaat te komen. Tevens geven we bij elke stap aan waar wij van hulp kunnen zijn.

Stap 1: Wensen, behoeftes en budget

Je komt ruimte in huis te kort en je hebt geen zin om ingrijpend te verbouwen of te verhuizen. Het plaatsen van een prefab tuinkantoor of tuinkamer ligt dan voor de hand, het is tevens een waardevolle investering in je woning. Start met het opschrijven van je wensen en behoeften. Waar wil je het voor gaan gebruiken? Enkel om jezelf een comfortabele thuiswerkplek te bieden waarin je carriere de aandacht geeft die het verdient? Of gaat de extra ruimte daarnaast ook dienen als extra chillruimte voor de kinderen, slaapkamer voor overnachtende vrienden en/of familie? De gebruikswensen zijn logischerwijs doorslaggevend bij ons advies voor bijv. de aan te leggen sanitaire voorzieningen (toilet, badkamer en/of keukenblokje) en overige opties zoals vloerverwarming en/of climate control.

Wanneer je een idee hebt welke functies de multifunctionele tuinkamer allemaal gaat krijgen adviseren we je om de vele projecten op onze website eens te bekijken. Met meer 170 afgeronden projecten van prefab tuinkantoren, tuinkamers en gastenverblijven staat er in ons portfolio vast iets wat je aanspreekt. Het kan daarnaast ook geen kwaad om eens op onze Instagram rond te kijken of om ons om inspiratie te vragen, op basis van jouw wensen kunnen we al wat voorbeeld ontwerpen en plattegronden met je delen.

Het is in deze fase ook verstandig om alvast over het budget na te denken en mogelijk eens bij je hypotheekadviseur te inventariseren. Het tuinkantoor voorzien van sanitaire opties zoals een badkamer of toilet vragen uiteraard om een extra investering in de OPUS pod, maar ook in de voorbereidende werkzaamheden in de tuin. Uiteraard betaalt zich dit anderzins ook altijd uit in extra comfort, plezier en waarde van je woning/perceel. Tip: in onze 3D configurator heb je binnen enkele minuten een prijsindicatie.

Stap 2: Maak een tuinplan

Nu je je wensen en behoeften in kaart hebt gebracht is het verstandig om de eerste opzetjes qua plattegrond te gaan maken. Dit begint wat ons betreft met een goed tuinplan, je wilt natuurlijk niet dat het tuinkantoor uit verhouding groot is, of veel te klein voor hetgeen je er allemaal mee wilt gaan doen en daarnaast wil je – om optimaal gebruik te maken van het tuinkantoor – ook de tuin zo veel mogelijk betrekken bij het tuinkantoor. Zo krijg je het beste resultaat.

Uiteraard kun je zelf een schets van je tuin maken met daarin een OPUS pod, maar je kunt eventueel ook een hovenier of tuinman in de hand nemen. Een aantal belangrijke elementen om over na te denken:

 • Uitzicht. Vanuit je multifunctionele tuinkantoor of tuinkamer wil je natuurlijk een mooie uitzicht hebben over de tuin en het groen. Niets inspirerender dan thuiswerken in het midden van de natuur en uitkijkend op een groene tuin.
 • Lichtinval. Niets is belangrijker voor een pretttige ruimte dan natuurlijk lichtinval. Denk bij het ontwerpen van je tuin, de positie/orientatie van het tuinkantoor in de tuin en de raampartijen in de pod goed na over hoe de zon jou de ideale hoeveelheid licht gaat brengen. Een dakraam is bijv. altijd een goed idee!
 • Bestrating. Je wilt natuurlijk wel op een prettige manier naar je extra ruimte in de tuin lopen.
 • Privacy. Wanneer je de pod ook gaat gebruiken als gastenverblijf is het wellicht goed om met planten en bomen in de tuin wat privacy te creëren. Gaat dit niet? Dan is het goed om met het ontwerp van de OPUS pod hier rekening mee te houden.
 • Afwatering. We bouwen onze pods tot 8 x 3,9 meter. Best een aardig oppervlakte en wat ons betreft verstandig om goed na te denken over de afwatering van regenwater. Denk bijv. aan drainagegoten of – als je het helemaal goed wilt aanpakken – infiltratiekratten onder de pod. Ook kan de keuze voor een sedumdak of regenton helpen bij het opvangen van regenwater.
 • Riolering en water. Wil je de pod graag voorzien van een toilet, badkamer en/of keukenblokje dan zul je ook water en (in het geval van toilet/badkamer) riolering naar de pod moeten brengen. Vaak kan een hovenier je hier goed advies over geven en de installatie hiervoor verzorgen, ook wij kunnen hierbij assisteren vaste installatiepartners waarmee we samenwerken.
 • Fundering. Wij plaatsen onze pods altijd op schroeffundering. We vragen aan onze klanten om de ruimte onder de pod vrij te maken van bestrating en/of beplanting en adviseren om ook een toplaag van wit zand aan te brengen en een worteldoek. Heb je nu al een bestaande fundering of wil je je eigen fundering aanleggen? Bel of mail ons gerust, dan denken we met je mee.

Om de OPUS pod zo veel mogelijk bij de tuin te betrekken adviseren we om bijv. dubbele openslaande deuren of een schuifpui te nemen. Daarnaast kunnen we de stijl van de pod matchen met de stijl van tuin en het woonhuis, denk hierbij aan in kleur gespoten gevelbekleding, akoestische wandpanelen en de kleur van de PVC vloer en wanden. Ook kunnen we de vlonder in het voorportaal van de OPUS pod doortrekken zodat je echt 1 geheel krijgt met het tuinkantoor en een leuke zitplek in de tuin.

We brengen je graag in contact met een van onze partners door het hele land waarmee we al samengewerkt hebben om onze prachtige projecten te realiseren. Denk hierbij aan ervaren hoveniers, tuinarchitecten en loodgieters voor de benodigde voorbereidingen.

Zie hieronder een zeer uitgebreid tuinplan van een van onze klanten. Uiteraard is dit volledig optioneel en volstaat vaak een simpele schets/plattegrond ook als tuinplan.

Voorbeeld uitgebreid tuinplan

Stap 3: Ontwerp je pod

Nu je met je wensen en behoeften de extra ruimte hebt ingetekend in de tuin kun je aan de slag met het ontwerpen van je OPUS pod. Gebruik onze 3D configurator om een perfect beeld te krijgen van hoe het er uit kan komen zien, tevens krijg je dan een goed beeld van de verschillende mogelijkheden qua opties.

Het is goed om te weten dat wij elke pod 100% op maat bouwen, in onze eigen productiehal in Nistelrode (nabij Den Bosch / Oss). Voor jou betekent dit dat we vaak kunnen voorzien in speciale verzoeken of wensen. Wil je liever een horizontaal raam i.p.v een verticaal raam in je pod? Geen probleem? Wil je geen pod van 4 of 5 meter breedte, maar iets daartussen in? Ook geen probleem. Stuur je configuratie of schets naar ons je door, vermeld je wensen en verzoeken en we gaan aan de slag met een passende tekening en bijbehorende offerte.

Ook hierbij geldt weer dat we voor je klaar staan met advies en inspiratie om je op weg te helpen bij het ontwerpen. Je kunt ons altijd mailen, WhatsAppen of (video)bellen.

3D configurator
3D configurator

Stap 4: Kom eens kijken in onze productiehal

Leuk zo’n tekening en ontwerp, maar je wilt onze OPUS pods natuurlijk in het echt zien, voelen en ervaren. Zoals gezegd: we bouwen ze volledig op maat in onze eigen productiehal, hebben altijd zo’n 8 tot 10 verschillende pods in aanbouw en jij bent ten alle tijden welkom om ze te komen bezichtigen. Maak vooraf wel even een afspraak via deze link.

Door in de pods te staan en de kwaliteit van onze materialen te zien krijg je direct een beter beeld van alle mogelijkheden die je hebt om jouw tuin de upgrade te geven waar je zo naar op zoek bent.

Tijdens de bezichtiging lopen we altijd een rondje door onze hal, ontmoet je onze ervaren timmerlieden en nemen we uitgebreid de tijd om al je vragen en opmerkingen te bespreken. Indien gewenst kun je ook vooraf al je vragen doorsturen zodat we je op en top voorbereid kunnen ontvangen. Helemaal goed voorbereid bij ons langskomen? Neem wat foto’s mee van de huidige tuin.

Prefab tuinkantoor - Productiehal OPUS pod
Prefab tuinkantoor – Productiehal OPUS pod

Stap 5: Maak een lijst van benodigdheden / acties

Wanneer je het besluit hebt genomen om het project door te zetten is het verstandig om een lijstje te maken van wat er allemaal moet gebeuren om het project te realiseren. Denk hierbij aan:

 • Aanleg electra en indien van toepassing water/riolering
 • Het weghalen van een bestaande schuur of beplanting
 • Aanleggen van bestrating rondom de OPUS pod

Bekijk per onderdeel of je dit zelf wilt/kunt doen of dat je hier hulp bij nodig hebt. Wij hebben heldere instructies om te overleggen met je tuinman of hovenier en indien gewenst kunnen we het hele project voor je aannemen en hierin ontzorgen.

De levertijd van de OPUS pods varieert tussen de 12 en 16 weken en veel van de voorbereidende werkzaamheden kun je hierin gemakkelijk uitvoeren.

Stap 6: Akkoord op de offerte en tekening

Wanneer alle acties helder zijn en alle werkzaamheden (inclusief de pod) binnen het budget passen wil je natuurlijk dolgraag akkoord geven op de offerte. Het kan zijn dat we vooraf even bij je in de tuin willen kijken om alles nog eens goed na te meten. Wanneer onze transportpartner twijfels heeft over het opstellen van een kraan en de positie van het tuinkantoor in de tuin komen zij ook nog even langs om een inspectie te doen.

Je ontvang van ons altijd een tekening met daarop de indeling, kozijnen, etc. Na het akkoord op de offerte vragen wij altijd de tekening nogmaals te accorderen zodat we het juiste in bestelling nemen bij onze kozijnleverancier.

Stap 7: Personaliseer jouw pod!

Tussen het moment van akkoord en de daadwerkelijke bouw van jouw prefab tuinkamer zit vaak zo’n 8 tot 10 weken. Dit heeft te maken met de levertijd van de materialen en de drukte in onze productieplanning. Niet getreurd: deze periode is natuurlijk perfect om de voorbereidingen in jouw tuin te treffen én om de laatste details met ons af te stemmen.

We bieden veel mogelijkheden om de pod helemaal in te richten en af te stijlen naar jouw wensen en smaak. Zie hieronder een aantal keuze mogelijkheden.

 1. PVC Vloer: 3 standaard tinten.
 2. Kleur op de wanden: geef je RAL kleur bij ons door en wij verven de binnenwanden in deze kleur
 3. Stijl van het plafond: een strak (wit) plafond of vuren visbekdelen. Jouw keuze!
 4. Akoestische wandpanelen: Wie kent ze niet. Naast een prachtig aanzicht ook erg fijn voor de akoestiek in de pod.
 5. Urban look and feel met interplex wanden. Wil je jouw pod liever een urban look & feel geven? Dan kunnen we de pod ook voorzien van interplex wanden.
 6. Kleurkeuzes voor badkamer, toilet en keukenblok. Kies je eigen kleur voor de ’tegels’, kranen en keukenblad en -kastjes.

Stap 8: Voorbereidingen tuin

Zo’n 4 weken na het akkoord op onze offerte weten we wanneer we de pod kunnen gaan plaatsen. We stemmen dan samen een datum af en we plannen dit in bij onze transportpartner zodat de juiste kraan beschikbaar is. Mocht er een vergunning nodig zijn voor het afsluiten van de weg en parkeervakken dan wordt dit ook op dit moment in gang gezet.

De oplevering van jouw pod komt nu steeds dichterbij. Dat betekent ook dat de tuin klaar gemaakt moet worden. Zoals gezegd dient alle bestrating, bebouwing en beplanting op de plek van de pod verwijdert te worden en dienen er (mogelijk) voorbereidingen getroffen te worden voor electra en sanitair. We voorzien je van de juiste instructie, uitgeschreven in een helder document.

Wanneer je een hovenier/aannemer/elektricien/loodgieter in de hand hebt genomen om je te helpen bij de voorbereidingen kunnen wij het contact met hem of haar van je overnemen, zodat alle voorbereidingen worden getroffen zoals we graag zien. Wanneer wij het totale project voor je uit handen nemen stemmen we uiteraard een tijdlijn af wanneer alle verschillende vakmensen bij je aan de slag gaan.

Indien je naast het plaatsen van de pod de tuin nog meer gaat aanpakken zal je tuinman of hovenier – afhankelijk van het jaargetijde – adviseren om al voor of pas na de plaatsing van de pod de overige werkzaamheden uit te voeren. Voor ons maakt dit niet uit en in beide gevallen kan het resultaat verbluffend worden!

Stap 9: Fundering & productie van de pod

De productie van de pod duurt doorgaans zo’n 4 weken. In deze tijd sturen wij ook wat foto’s toe van de voortgang van de pod. Je bent ook van harte welkom om de pod te komen bekijken in onze productiehal.

Tevens installeert onze schroefpalen specialist in deze periode de fundering bij jou in de tuin, zodat op de dag van plaatsing alles soepel verloopt en de pod een goede basis heeft om op te staan!

Voorbereidingen en fundering tuinkantoor

Stap 10: Levering, installatie en nazorg.

Na maanden voorbereiden en uitkijken is het moment dan eindelijk daar: de levering van jouw OPUS pod. Jouw droom wordt nu werkelijkheid! Het plaatsen van de pod gaat vaak met een kraan en geschiedt in slechts één dagdeel. We hebben ondertussen bijna 200 pods geplaatst in Nederland, Belgie en Duitsland en we werken met een ervaren transportpartner, desondanks is dit voor jou (en de buurt) natuurlijk een zeer spannend moment. Zowel wij als onze transportpartner is verzekerd voor schade, dus mocht een van je buren hier vragen over hebben dan overleggen we met alle plezier onze papieren.

Onze monteurs controleren na plaatsing op de schroeffundering of de pod waterpas staat, of de deuren goed sluiten en of de electra werkt zoals het hoort. Indien je ook iets van een toilet of badkamer hebt laten inbouwen zullen wij deze ook binnen enkele dagen komen aansluiten, hiervoor komt onze loodgieter bij jou op locatie.

Indien er zogeheette opleverpunten zijn dan maakt onze monteur hier een notitie van en maken we hier een serviceticket voor aan in jouw eigen klantportaal “Mijn Opus“. Zo blijf je eenvoudig op de hoogte van de adequete opvolging. In het klantportaal vind je ook alle garantiepapieren, onderhoudsinstructies en de verschillende instructies voor o.a. de buitenverlichting en climate control (indien van toepassing).

Veel klanten starten nog op dezelfde dag van levering met het inrichten van de pod met de voorafbestelde meubels! Niet voor niks zeggen wij vaak: in de ochtend geleverd, in de middag al productief in jouw luxe tuinkantoor.

Nazorg, service & garantie

We vinden de nazorg van ongekend belang en wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent. We hebben een landelijk opererend service team dat noodzakelijke service klusjes aan je pod kan verrichten zodat je jarenlang kunt genieten van je multifunctionele tuinkantoor. Op veel onderdelen geven we een uitgebreide garantie, denk aan 10 jaar garantie op het EPDM dak en 6 jaar op de kozijnen.

Is er wat met je pod dan kun je ons altijd bellen, mailen of WhatsAppen. Of natuurlijk een serviceverzoek melden in jouw eigen klantportaal “Mijn Opus”. Dus heb je na 10 maanden last van een deur die begint te klemmen of geeft je airco een storing aan – zo maar twee praktijkvoorbeelden – dan zorgen we snel voor een oplossing.

Geniet van de rust en comfort in jouw multifunctionele prefab tuinkantoor

Wanneer de OPUS pod is geplaatst kan het dus nog zo zijn dat je de tuin nog verder aan wilt planten, bestraten of inrichten. Mocht je dat al voor het plaatsen van de pod gedaan hebben dan is nu het moment om te gaan genieten. Je hebt immers in een periode van 6 tot 12 maanden het extra bijgebouw gerealiseerd en je kunt nu eindelijk gebruik gaan maken van de extra vierkante meters!

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt