Home / Blog / Geen btw op zonnepanelen sinds 2023

Wij hebben goed nieuws! Nou, eigenlijk de overheid… Per 1 januari 2023 is het btw percentage op zonnepanelen omlaag gegaan van 21% naar 0%. In andere woorden de btw op zonnepanelen is afgeschaft! Dit tarief geldt enkel wanneer de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals onze pods.

Wat betekent dit voor een OPUS pod?

Alleen maar goed nieuws! Het nultarief geldt ook voor zonnepanelen die worden geïnstalleerd op bijgebouwen van een woning. Nu is een OPUS pod een bijgebouw. Afhankelijk van de grootte van jouw pod kunnen er 2-6 zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Denk daarom goed na over de plaatsing van het tuinkantoor en de hoek van het dak in verband met het aantal zonuren, het meest ideaal is richting het zuiden. 

Door het kiezen van een tuinkantoor, ontwikkel je meer ruimte voor zonnepanelen. Waaruit, logischerwijs, energiebesparing volgt. De zonne-energie die op deze manier wordt verzameld wordt onder andere gebruikt om er in de winter warm en in de zomer koel bij te zitten in je tuinkamer. Ook kan je laptop, telefoon en zelfs elektrische fiets worden opgeladen. En ga zo maar door! Vanzelfsprekend installeren wij de zonnepanelen op je tuinkantoor. Sterker nog, deze liggen al klaar voor gebruik op het dak wanneer we de pod komen plaatsen. Gevalletje plug and work!

Minder administratie en meer voordelen

Voor 1 januari 2023 kon je de btw terugvragen bij de belastingdienst, hiervoor moest je een formulier van de belastingdienst invullen. Door de afschaffing van de btw op zonnepanelen bespaar je tijd omdat je de btw niet meer hoeft aan te geven bij de belastingdienst. Hier volgen nog een aantal andere voordelen van zonnepanelen:

  • Stel dat je 6 zonnepanelen op het dak van je pod hebt liggen, dan wek je jaarlijks ongeveer 1.900 kWh op (er wordt in dit voorbeeld gerekend met een gemiddeld vermogen van 370 kWh per stuk). Met 1 kWh kan je wel tot wel 25 uur tv-kijken, 100 keer je smartphone opladen of 150 km fietsen op een elektrische fiets. 
  • Bekijk op de Energiesubsidiewijzer of jouw gemeente subsidie geeft voor zonnepanelen, je ziet dan ook direct hoeveel subsidie je krijgt en hoe dit proces in zijn werk gaat.
  • De investering in zonnepanelen is vaak binnen 8-10 jaar terugverdient. Gezien zonnepanelen meestal 25 jaar meegaan betekent dat: ruim 15 jaar gratis stroom!
  • Je hoeft je pas te melden bij de Belastingdienst wanneer de jaaromzet van de zonnepanelen meer dan €1.800 euro is. 

Groene stroom altijd goed! Zonne-energie is immers een duurzame vorm van energie. Naast dat het (uiteindelijk) ‘gratis’ stroom oplevert is het dus ook nog eens super goed voor het milieu en op deze manier hoef jij je wat minder ‘schuldig’ te voelen voor het kiezen van een Climate Control of vloerverwarming. 

Ik heb al zonnepanelen maar in investeer in een aanvullende set zonnepanelen voor op mijn tuinkantoor. Geen enkel punt! Wij adviseren haast altijd om te kiezen voor zonnepanelen op het dak van je OPUS pod. Dit in verband met verduurzamen van je pod. De energie die je met deze zonnepanelen opwekt kan je direct gebruiken voor het verkoelen en verwarmen van je pod. Maar ook allerlei andere functies die stroom vereisen.

Ik ben ondernemer!

Zoals eerder vermeld valt een tuinkantoor ook onder (bijgebouw van een) woning. Werk je vanuit je thuiswerkplek of praktijkruimte aan huis (wat dus op je woongebied staat) geldt het btw-tarief van 0%. Wanneer je na 1 januari 2023 zonnepanelen koopt met 0% btw, betaal je geen btw en kun je deze dus ook niet terugvragen. Wel zal je btw moeten afdragen over de (niet gebruikte) energie die wordt terug geleverd aan de energiemaatschappij. Deze btw geef je aan bij de btw-aangifte. Daarom is het belangrijk om even een rekensommetje te maken of het verstandig is, als ondernemer, om voor zonnepanelen op je tuinkantoor te kiezen wanneer je al voldoende zonnepanelen hebt. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website van de belastingdienst.

zonnepanelen - thuiswerken - ondernemer

Niet alleen voor ondernemers is dit een interessante optie. Ook als je kiest voor een gastenverblijf in de tuin, zijn zonnepanelen een goede optie. Wanneer er een keuken met oven en inductieplaat, een climate control systeem en verschillende lampen en stopcontacten in zit, kunnen zonnepanelen een heleboel stroom opwekken zodat het financieel en duurzaam positieve effecten heeft.

Heeft dit artikel je interesse in zonnepanelen op je tuinkantoor gewekt. Vraag de offerte aan of vul de configurator in en ontvang een offerte met de prijs van zonnepanelen gespecificeerd (inclusief btw). Na akkoord krijg je een factuur waarop het 0% btw tarief is toegepast. Wil je nog wat inspiratie over hoe het er uiteindelijk uit zal zien in je tuin, bekijk onze social media kanalen: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok en Pinterest. Of neem contact met ons op om direct meer informatie te verkrijgen.

Meer informatie over de pods?
Ontvang prijsindicatie
Bekijk de pods in het echt